Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ψόφησε ο Malcom McLaren!

Ήμουν στο σπίτι ενός φίλου και καθώς ξεφύλλιζα ένα αγγλικό μουσικό περιοδικό πέφτει το μάτι μου σε ένα αφιέρωμα που είχε για τον Malcom McLaren,για όσους δεν τον γνωρίζουν ήταν ο μανατζέρ των Sex Pistols και ιδιοκτήτης ένος γνωστού μαγαζιού με σαδο/μαζοχιστικά ρούχα και αντικείμενα καθώς και ήταν ο πρώτος που,χωρίς να χάσει χρόνο,έσπευσε να βγάλει χρήματα απο τους πρωτοεμφανιζόμενους punks του '70.
Τέλος πάντων,στο αφιέρωμα έλεγε με μεγάλα γράμματα ότι πέθανε απο καρκίνο στα 64 του! Ένα χαμόγελο ήρθε στο πρόσωπο μου καθώς δίαβαζα και ξαναδίαβαζα την επικεφαλίδα,"επτέλους ψόφησε ο μπάσταρδος!" είπα στον φίλο μου.
Απο τότε που άρχισα να ακούω punk και έβλεπα τα ντοκυμαντέρ για τα πρώτα συγκροτήματα ήταν ο πρώτος που σιχάθηκα λόγω ότι είδε στο τότε νεογέννητο punk μια επικερδή επιχείρηση και όχι αυτό που πραγματικά ήταν,ένα νέο κίνημα,όχι μόνο μουσικό αλλα και κοινωνικό,μακρία απο οποιαδήποτε λογική κέρδους,μια επίθεση στην πλαστή πραγματικότητα και στις σάπιες αξίες του συστήματος. Μέσα απο την θέση του μάνατζερ των Sex Pistols κατάφερε να μετατρέψει το κίνημα σε απλά άλλη μια μόδα απλά με πιο "extreme" χαρακτηριστικά ώστε να χεστεί στα φράγκα μιας και μόνο αυτός πουλούσε "punk" ρούχα! Φυσικά βοήθησαν σε αυτό και οι ίδιοι οι Sex Pistols που λόγω της άγνοιας τους,των πολλών χρημάτων και της δόξας δεν καταλάβαιναν τους σκοπούς που είχε ο McLaren.Μήν ξεχνάτε ότι αυτός ήταν που αντικατέστησε τον Glen Matlock (αρχικός μπασσίστας) με τον τελείως άχρηστο Sid Vicious καταστρέφοντας στην ουσία το συκγρότημα αλλά κερδίζοντας ένα είδωλο-βιτρίνα για να λανσάρει την δικία του εκδοχή του punk.
Ας ελπίσουμε πως με τον θάνατο του θα σταματήσει το αστείο με τους Sex Pistols και τoν Sid Vicious,έχουμε 2010,καλά θα ήταν να προχωρήσουμε και να αφήσουμε το παρελθόν εκέι που ανήκει...στον τάφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου